Cumhuriyet Başsavcılığı’nın düğmeye basmasıyla Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şubesi tarafından yapılan paralel yapı operasyonunda 80 kişi gözaltına alındı. 8 kişi ise halen aranıyor. Operasyon kapsamındaki 88 kişinin 50’sinin Kocaeli’de ikamet ettiği bildirildi. 1 Haziran sabahı eş zamanlı olarak yapılan operasyonlarda kişilerin ev ve iş yerlerine gidildi. Örgütüne finansman sağlamak suçlarını işledikleri iddiasıyla alınan kişilerin sorgusuna başlandı.

TANINMIŞ İSİMLER VAR


Operasyon kapsamında bildik pek çok isim var. Bu isimler arasında firar olarak sayılan Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Murat Özdağ, yine KOTO Meclis Başkanı Bülent Karagöz, MOBESKO Başkanı Ramazan Baştürk, ÖZSAR Restoran’ın sahibi Mehmet Ali Sarı, Gebze Ticaret Odası (GTO) Başkan Yardımcısı Halit Uçar gibi pek çok isim bulunuyor.

 

SAKA, ABD’YE GİTTİ

Öte yandan firari olarak arananlar arasında ise cemaatin ilimizdeki imamı olduğu öne sürülen Mehmet Akif Saka da yer alıyor. Bu arada Saka’nın operasyondan bir gün önce ABD’ye gittiği de edinilen bilgiler arasında. Operasyonda gözaltına alınanlar arasında iş adamlarının ve çok sayıda polis memuru ile amirin bulunduğu öğrenildi.


YAKINLARI EMNİYETE GELDİ

Gülen Cemaati'ne yönelik Kocaeli merkezli olarak 7 ilde yapılan operasyonda gözaltına alınan 80 kişi, Derince’deki İl Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. Öte yandan yakalanan şahısların yakınları ve avukatları da olayın hemen ardından emniyetin önüne geldi.

 

KOTO MECLİS BAŞKANI GÖZALTINDA
Kocaeli Ticaret Odası’nda meclis başkanı olarak görev yapan Bülent Karagöz de paralel yapı operasyonu kapsamında gözaltına alındı. META Elektrik firmasının sahibi olan Karagöz’ün Fethullah Gülen Cemaati’ne yakın olduğu ve sık sık Afrika ülkeleri için yardım topladığı biliniyordu. Cemaatçi kimliğiyle ön planda olan Karagöz, dün sabah saatlerinde KOTO’da gerçekleştirilen Türkiye-Ukrayna İşadamları Forumu programı öncesinde gözaltına alındı.

 

MURAT ÖZDAĞ ARANIYOR

Gözaltı listesinde KOTO Başkanı Murat Özdağ da bulunuyor. Önceki gün yurtdışına çıktığı öğrenilen Murat Özdağ’ın ismi şu anda Kocaeli ve çevre illerin emniyet müdürlüklerine gönderilen arananlar listesinde yer alıyor. Murat Özdağ'ın, Özbekistan’da olduğu biliniyor. Özdağ, Türkiye’ye giriş yaptığında gözaltına alınacak.

 

ESKİ İSTİHBARAT MÜDÜRÜ GÖZALTINDA
Kocaeli İstihbarat Şube Müdürü, Kaçakçılıktan Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunan birinci sınıf emniyet müdürü Ali Öztürk’ün de İstanbul’daki evinde Kocaeli Emniyeti tarafından gözaltına alındı. Öztürk, bilindiği gibi daha önce de aynı gerekçe ile gözaltına alınmıştı.

 

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Bu arada Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı da konu hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar ve İstihbarat Şube Müdürlükleri koordinesinde FETÖ/PDY Terör Örgütü Yöneticisi veya üyesi olmak, terör örgütüne finansman sağlamak suçlarını işleyen (88) örgüt üyesine yönelik bu sabah Kocaeli ili merkezli İstanbul, Sakarya, Denizli ve Karabük illeri olmaz üzere 7 ilde operasyon gerçekleştirilmiştir.”