MECLİS, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen varlık barışı teklifiyle gelir testi yaptırmayan yaklaşık 6 milyon kişiye ceza ve faizleri silinerek 12 ay taksitli ödeme imkânı getirildi.

Bu kişilerde 10 milyar 35 milyon lira alacak bulunuyor.

ÜÇTE İKİSİNİN BORCU VAR

Komisyon görüşmeleri sırasında SGK Sigorta Primleri Genel Müdür Yardımcısı Özge Songül SSK prim payını ödemeyen şirketlere ilişkin tabloyu anlattı. Songül, 1 milyon 750 şirketten 1 milyon 250 bininin yani üçte ikisinin SSK prim borçlarını ödemediğini açıkladı. Songül, "Toplam alacağımız 67 milyar. Bunun 17. 6 milyarı da gecikme cezası olmak üzere 85.3 milyar alacağımız söz konusu" diye konuştu.

 Yine Songül'ün verdiği bilgiye göre; genel sağlık sigortasını yaptırmamış 5 milyon 950 bin 394 kişiye yeniden yaptırma imkanı da getiriliyor. Bu kişilere prim borçlarını taksitlendirme imkânının yer verildiği düzenlemede, gelir testine girmek istemeyenlerin borçlarının faiz ve gecikme cezası silinerek ana parasını 12 ay taksitle ya da peşin olarak ödeme imkânı veriliyor.

Önerge ile Maliye, Gümrük Bakanlıklarının ve SSK'nın tahsil dairelerinde olan 50 liranın altındaki tutarların tahsilinden de vazgeçiliyor. Bu kapsamda 31/12/2011 tarihi öncesinde Maliye'de 21 milyon adet işlem tutarı bulunduğunu belirten Maliye Bakanı Ağbal, burada bekleyen tutarın 385 milyon lira olduğunu gecikme cezası tutarının 552 milyon olmak üzere toplam 937 milyon lira olduğunu kaydetti. Maliye bu alacağından vazgeçmiş olacak. Ayrıca, yeminli mali müşavirler odası ile TOBB'un oda aidat alacaklarının da yeniden yapılandırılması sağlandı.

AĞBAL: BANKALAR SORGULAYACAK

Maliye Bakanı Naci Ağbal ise bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması başlıklı maddeyi değerlendirirken, "Bu yasa kapsamında varlıklarını bankalar üzerinden Türkiye'ye getirenler açısından bankalarımız her türlü sorgulamayı yapacak" dedi. Ağbal, "Hangi kaynak getirilirse getirilsin, adrese teslim" iddiasını külliyen reddettiğini ifade etti.