Karamürsel ilçe Tarım Müdürlüğü ile Karamürsel Sosyal yardımlaşma Vakfının ortaklaşa düzenlediği yerel tohumların yaygınlaştırılması projesi kapsamında Karamürsel’de çiftçilere hibe domates fidesi desteği sağlanıyor. Proje kapsamında Karamürsel’de 50 aileye toplam 60 bin domates fidesi dağıtımı yapıldı.

Karamürsel ilçe Tarım Müdürlüğü ile Karamürsel Sosyal yardımlaşma Vakfının ortaklaşa düzenlediği yerel tohumların yaygınlaştırılması projesi kapsamında Karamürsel’de çiftçilere yönelik gerçekleştirilen hibe fide desteğinde Akçat mahallesinde 1, Çamdibi mahallesinde 9, Ereğli mahallesinde 1, Hayriye mahallesinde 12, Semetler mahallesinde 8, İnebeyli mahallesinde 5, Karaahmetli mahallesinde 8, Pazarköy mahallesinde 1, Tahtalı mahallesinde 1 ve Yalakdere mahallesinde 4 aileye olmak üzere toplamda 50 aileye yaklaşık 60 bin dolayında domates fidesi desteği sağlandı.

Karamürsel Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, yaptığı konuşmada; “Bu gün burada çok anlamlı, çok farklı özel bir projenin gerçekleşmesi adına toplandık. Bu gün artık biliyorsunuz dünyada ülkelerin varlıklarının zenginlikleri yarışıyor. Madenler, petrol zenginlikleri, insan zenginlikleri, sanayi ve teknoloji zenginlikleri yarışıyor. Aynı zamanda yerli olma adına yerli üretim adına bir yarış var. Tohumculuk adına da ayrı bir yarış var. Ülkeler kendi yerli tohumlarını çoğaltarak dünya ile yarışıyorlar. Maalesef ülkemizde biz yerli tohum alanında geri kaldık. Atalarımızdan kalan kavun karpuz bilen duyan var mı? Maalesef hibrit dediğimiz sadece 1 yıl ekilen satın alarak dışarıya da döviz ödeyerek çiftçilik yapmaya çalışıyoruz. Seneye yine alıyoruz. Büyüklerimiz öylemi yapıyordu? Kendi bahçelerindeki sebze ve meyvelerden tohumlarını ayırıyorlar seneye bu tohumları ekiyorlardı. Dolayısıyla dışarıya bağımlı olmuyorduk. Kendi yerli tohumumuzu yaşatıyorduk. Daha da önemlisi kendi damak tadımız olan kendi sebzelerimizi ve meyvelerimizi tüketiyorduk. Bu gün bunu gördük. Dışa bağımlılığı ortadan kaldırmak adına bu gün yerli tohumculuğu teşvik amaçlı hibe yerli domates fidelerini çiftçilerimize teslim edeceğiz. Bu yıl domates ile startı verdik. Seneye de yerli olan salatalık, kavun karpuz fidesi dağıtımı yapabiliriz. Çiftçilerimiz bu fideleri ekecekler. Elde edecekleri ürünleri yiyecekler ve dostları ile paylaşacaklar. Ama bizde de 100 gram tohum ayıracaklar. Bu tohumları bizde başka Karamürselli çiftçilerimize dağıtacağız. Böylece 5 yıl içinde ilçemizde artık yerli ürün yemeye başlayacağız” dedi.