Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentteki tarihi dokuyu korumak amacıyla restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. Kocaeli’nin her köşesinde yer alan tarihi yapılar restore edilerek,gelecek kuşaklara miras bırakılıyor. Bugün adını balıkçılıkla duyuran ve Osmanlı’dan günümüze küçük bir balıkçı kasabası özelliğini koruyan Karamürsel Ereğli’de bir yenileme hareketi yaşanıyor. Ereğli Evleri Hayat Buluyor projesi ile bir zamanlar Yeşilçam filmlerinin çekildiği bölgedeki tarihi evler yenilenecek.

EVLERİN PROJELERİ HAZIRLANIYOR

Sahil yolunun kenarında yan yana uzanan tarihi Ereğli Evleri geçmişin ruhunu yaşatması için restore edilecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından 9 tescilli evin restorasyon projeleri hazırlanıyor. Projeleri tamamlanan ve kamulaştırılan Çapalı Konak olarak tanınan yapı, restore edilerek sosyal ve kültürel etkinliklerin mekanı haline getirilecek. Ayrıca, Büyükşehir Belediyesi restorasyon uygulaması kapsamında 2 parselde daha kamulaştırma çalışması sürüyor. 

KENDİNE HAS YAPISI

Ereğli Evleri kendine has yapıları ve dar sokaklarıyla dikkat çekiyor. Karamürsel Ereğli’nin tuz ve yosun kokan deniz havasını evlere yansıtan kültürel yapısı, dış mekanda balıkçılığı andıran motiflerin kullanılmasında etkili olmuş. Türk sinemasının Yeşilçam filmlerinin bazıları da bu tarihi evlerde çekilmiş.